Solat Tahajjud Hidupkan Malam Puasa

MEMAKMURKAN malam sepanjang Ramadan adalah sunat dan amat dituntut oleh Rasulullah saw. Perkara ini dinyatakan daripada Abu Hurairah bahawa Nabi Muhammad bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang bangun (qiamullail) pada Ramadan dengan keimanan dan pengharapan diampunkan baginya dosa yang terdahulu.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

 

Antara ibadat yang dituntut sepanjang Ramadan adalah solat Tahajud, membaca al-Quran dan mengkhatamkannya sekerap mungkin.

Qiamullail pada Ramadan juga diberi maksud sebagai mengerjakan solat Tarawih secara berjemaah.

Daripada Aisyah diriwayatkan bahawa Nabi menunaikan solat Tarawih di masjid, lalu diikuti beberapa orang bersamanya. Kemudian Baginda solat lagi dan orang yang solat bersamanya semakin bertambah ramai.

Seterusnya, orang ramai berhimpun pada malam ketiga dan keempat, tetapi Rasulullah tidak keluar untuk solat Tarawih bersama mereka.

Apabila tiba waktu Subuh, Rasulullah bersabda kepada mereka bermaksud: “Sesungguhnya aku melihat apa yang kamu lakukan. Tiada yang menghalang aku keluar kepada kamu selain kerana aku takut ia difardukan ke atas kamu.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Pada zaman pemerintahan Amirul Mukminin Umar bin Al-Khattab, umat Islam pada peringkat awal mengerjakan solat Tarawih secara bersendirian.

Kemudian Umar memerintahkan mereka mengerjakan secara berjemaah dan beliau melantik Ubai bin Kaab sebagai imam.

Solat Tarawih boleh dilakukan secara bersendirian, namun lebih afdal dilakukansecara berjemaah.

Perkara ini berdasarkan hadis Nabi bermaksud: “Seseorang lelaki yang bersolat (Tarawih) bersama imam hingga imam itu pulang (selesai mengerjakan solat), ia dikira telah bangun (beribadat) keseluruhan malam.”

dipetik dari blog Herman Samsudeen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s