Tak Sangka…akal PEWARIS dangkal

Saya sebenarnya sudah agak malas mengulas suasana sosiopolitik negara ini. Membaca kepelbagaian ulasan oleh ramai orang lain, kadang-kala rasanya sudah memadai. Apatah lagi, kadang-kadang saya merasakan apa yang ditegur pun tidak ke mana sudahnya.

Tetapi, akal waras saya menafikan sikap sedemikian. Apatah lagi dengan perkembangan mutakhir yang terus-terusan menarik akal dan minda sihat untuk mentafsir, menganalisis dan menterjemahkan pelbagai rumusan.

Insiden perarakan dan demo PEWARIS adalah antara isu yang tambah memualkan hati dan perasaan saya. Entah, saya pelik dengan perangai segelintir manusia yang mengaku dan mendabik dada kononnya mereka adalah pelopor kepada penyelamat Islam; namun hakikatnya merekalah yang mencalitkan paparan-paparan negatif kepada wajah Islam.

Maka, dek kerana mereka jadilah wajah Islam yang cantik bertopeng kehodohan. Islam nampak herot sedang Islam itu lurus. Islam nampak senteng sedang Islam itu betul. Islam nampak capek sedang Islam itu cantik. Islam nampak payah sedang Islam itu mudah. Islam nampak naïf sedang Islam itu komprehensif. Islam jadi jumud sedang Islam itu progresif dan pro-aktif.

Para ulamak Islam pula nampak daif betul dalam memperbetulkan kesalahfahaman masyarakat awam. Para mufti dilihat lemah mendepani isu-isu semasa. Para mufti bersidang pun membahaskan sesuatu isu yang adakalanya dilihat tidak memberikan impak positif kepada ummah keseluruhannya. Sekadar memberikan contoh, apalah sangat kesannya jika memberikan fatwa kepada PENGKID sedangkan sudah jelas ada nas yang qatie dari hadis tentang isu berkenaan. Begitu juga fatwa YOGA, sedangkan arak sudah jelas HARAMnya…!

PEWARIS bagi saya menambah kusutkan lagi keadaan. Mereka seakan-akan mahu menyelamatkan Islam; tapi mereka merosakkan Islam. Misalnya, menyatakan SELAMAT MELAYU SELAMAT ISLAM! Dari manakah sumbernya kenyataan ini? Perlembagaan Malaysia-kah?

Islam adalah agama atau ad-deen, sedangkah Melayu adalah bangsa. Bangsa tidak selamat melainkan agama yang selamat. Sepatutnya SELAMAT ISLAM SELAMAT MELAYU! Melayu disandarkan kepada Islam dan bukan sebaliknya. Inilah kesilapan paling besar PEWARIS.

Bahkan saya cenderung melihat, PEWARIS ini mewarisi segala kejelekan pihak yang sudah ternyata GAGAL dengan ideologi kebangsaan mereka. Siapa lagi kalau bukan PAKEMBAR. Saya enggan menggunakan Umno kerana ia mewakili United Malays National Organization. Ia adalah bahasa penjajah Orang Putih yang kononnya amat-amat dibenci oleh puak-puak PAKEMBAR.

Sepatutnya mereka menggunaka PAKEMBAR kerana ia adalah akronim kepada PERTUBUHAN KEBANGSAAN MELAYU BERSATU. Bukannya Umno!

Tapi, dek kebebalan otak-otak mereka sendirilah, maka mereka kekalkan Umno. Kemudian…sama seperti PEWARIS, mendabik dada mahu menyelamatkan bangsa dan agama. Kata orang…piiiirah, sedangkan nama pertubuhan pun disandarkan kepada bahasa penjajah, maka di manakah Melayu-nya?

Berbalik kepada PEWARIS, antara isu yang dibangkitkan ialah ISA. Mereka mahu mengekalkan ISA. Tahukah mereka itu adalah undang-undang legasi penjajah. Ya, saya masih bersetuju ia dikekalkan; tetapi apakah motif asal ISA diwujudkan? Setahu saya, ia bagi mengekang anasir komunis yang pernah mengganggu-gugat kestabilan sosioekopolitik negara.

Malang seribu kali malang, hari ini ISA digunakan secara wewenang oleh pemerintah aka BN. Mereka menahan para aktivis parti yang dianggap pembangkang. Mereka menggunakan ISA menahan para wartawan, menahan tanpa bicara dan dibiarkan menderita. Logikkah jika alasan penahanan seorang wartawan cina baru-baru ini hanya kerana alasan… “bagi menjamin keselamatan beliau..” sebagaimana yang diberikan oleh Mneteri KDN?

Sebab itulah, Lim Guan Eng mencabar…manakah agama di dunia ini yang mengiktiraf undang-undang sedemikian. Setiap pesalah wajar didakwa dan mereka berhak membuktikan diri tidak bersalah. Bukan ditangkap dan dipenjara tanpa peluang menafikan kesalahan. Inilah yang telah terjadi kepada ramai ‘orang baik’ di Malaysia, termasuklah Zahid Hamidi…yang kini sudah pun menjadi menteri. Adakah ia undang-undang yang benar di sisi agama…?

PEWARIS nampaknya cuba bersikap tidak memihak namun tanpa sedar sudah memihak. Bodoh sungguh orang yang cuba berlagak miskin tetapi pada masa yang sama berbicara soal kereta Mercedes sini-sana. Siapakah yang akan bersimpati. Si miskin nampak tidak miskin, kerana dia tahu serba-serbi tentang kereta Mercedes, apa model terbaru, apa spesifikasi dan berapa harganya. Akhirnya orang meluat, kerana dia tak habis-habis membandingkan syoknya naik Mercedes berbanding Myvi!

Wallahua’lam!

Dipetik dari u-hah.blogspot.com

Lanjut boleh lawati :  http://www.tranungkite.net/v7/modules.php?name=News&file=article&sid=18803

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s