Exam : 8 hari lagi

atasi-marah

 

IMTIHAN just around the corner. Suasana di sekitar Damsyik bagaikan malaikat lalu buat masa ini. Semua menumpukan fokus kepada imtihan.  Ramai juga yang tension last-last minute ni… Kebanyakan pusat pengajian Syria akan memulakan imtihan masing-masing awal Mei ini dan sebahagian lain akhir Mei. Mendamba doa sahabat-sahabat yang lain moga dipermudahkan segalanya. Di tempat aku, imtihan bermula 9 Mei, 8 hari lagi. Dengan sistem penggal, memang ia agak mencabar berbanding sistem semester yang digunakan di kebanyakan pusat pengajian di Malaysia. Exam setahun sekali dan tiada mid-term dan sebagainya. Agak memeningkan. JUmlah subjek untukku tahun ini ialah 15 SUBJEK…… Peperiksaan selama 5 minggu. Allahumma sahhil lana.

1. al-Quran (al-A’raf – Yunus) 2. Fiqh Mazhab Hanafi (Kitab Muamalat) 3. Fiqh Kontemporari 4. Bahasa Arab (Nahu; Syarah Ibn Aqil + Sorof) 5. Tafsir Ayat Ahkam 6. Hadis Ahkam (Syarah Bulughul Maram) 7. Fiqh Muqaran (Muamalat) 8. Usul Fiqh (Kafi Wafi + Taudhih) 9. Hadhir Alam Islami 10. Pengantar Ilmu Qanun Syria 11. Qanun Ahwal Syakhsiah Syria 12. Tauhid (Aqidah ISlamiah) 13. Akhlak dan Peribadi Rasulullah 14. Perbandingan Agama 15. Bahasa Inggeris

 

p/s ; Doakan moga aku diberi kejayaan. Kalau lama tak update, faham-faham la ye.

Advertisements

2 thoughts on “Exam : 8 hari lagi

    • ameen..teruskan berdoa.doa adalah senjata orang mukmin. dan di antara doa yang mustajab ialah doa seorang sahabat kepada sahabatnya yang lain ketika sahabat itu tidak mengetahui (ghaiban) ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s