Salam kebangkitan buat sahabat di Syam

Sudah lama tak mendengar cerita-cerita dari Syria. Kebetulan berjumpa dengan sahabat di alam maya, kesempatan diambil untuk bertanya. Banyak sungguh cerita dari lembah Syam. Tetapi yang paling tercalit diingatan ialah mengenai natijah imtihan (keputusan peperiksaan) akhir sesi lepas. Ramai yang terpaksa mengulang semula tahun pengajian kerana gagal melepasi had yang ditetapkan.

Natijah imtihan memang menjadi pengaruh besar dalam kehidupan pelajar. Kegagalan dalam imtihan boleh membuatkan hidup seseorang menjadi gelap. Kekecewaan yang ditanggung bukan kepalang. Malu yang dirasa bukan sedikit. Mau saja disepak apa jua yang ada didepan, dihantuk-hantuk kepala ke dinding dan berkurung dalam rumah sehingga reda rasa kecewa. Ini adalah lumrah bagi pelajar yang gagal. Walaupun lumrah, ianya tetap pahit.

Kegagalan juga membuatkan hilangnya rasional. Kita mula mencari salah, dan yang paling kerap berlaku ialah kita menyalahkan orang lain. Berkemungkinan juga kita membunuh diri kerana pahit yang terpaksa ditelan. Rasional yang hilang digantikan dengan emosi yang membara. Ini menyebabkan kehidupan ‘mereng’ seketika.

Kepada sahabat-sahabat yang berkenaan, tabahkanlah hati dan terus munajat kepada Allah. Pasti dan pasti apa yang berlaku mempunyai hikmah. Muhasabahlah diri dan lakukan tajdid. Jangan tudingkan jari kita kepada pihak lain kiranya kita yang banyak lakukan kesilapan. Binalah jiwa pejuang dalam diri kalian yang mana tidak mudah kalah kepada ujian. Bangkitlah kerana cahaya pasti ada di hujung lorong yang gelap !! Siiru ‘ala barakatillah..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s