BARUA PKR: SALAHUDIN AYUB TIDAK BERSALAH DAN HANYA MENJALANKAN TUGAS

Salahudin

Saya melihat beberapa blog, FB, Twitter dan Whatapps mesej yang tersebar mengkritik Salahudin Ayub yang saya lebih mesra memanggil beliau ‘Abg Din’. Mood marahkan PKR kerana meletakkan jawatan adalah sesuatu yang tidak boleh dielakkan. Pool undian terakhir kajian pandangan oleh PPP juga menunjukkan kemarahan rakyat berkaitan perletakan jawatan bekas YB Kajang, Lee Chin Cheh . Kesannya, apabila mereka melihat beberapa pemimpin utama PAS bersama Dato Sri Anwar Ibrahim di dalam majlis pengumuman isu calon Kajang pada 28 Januari yang lalu.

Semalam, saya sempat telefon beliau bertanya dan berbincang ringkas tentang situasi yang berlaku. Ringkasnya, tohmahan yang menyatakan beliau agen PKR adalah salah sama sekali kerana beliau berada di situ adalah mewakili parti selepas mesyuarat di kalangan pemimpin pakatan rakyat. Selepas mendapat mandat daripada dewan harian PAS Pusat.

Secara ringkas, keputusan dewan Harian PAS Pusat telah memutuskan bahawa isu MB selangor dan isu pengosongan kerusi DUN Kajang adalah dua isu berbeza. Isu DUN Kajang adalah isu PKR dan PAS tidak berhak mencampuri urusan tersebut. Itu kerusi PKR dan itu hak dia di Kajang.

Adapun isu MB Selangor, ia adalah isu yang berbeza. Penentuan siapa MB bukan hak mutlak PKR, bahkan PAS mempunyai hak yang besar di dalam penentuan siapa MB, tambahan pula PAS mempunyai kelebihan 1 kerusi berbanding PKR di Selangor. Sebab itu, kenyataan akhbar PAS Selangor menjelaskan keputusan ini bahawa isu MB tiada kaitan dengan isu Kajang, sekalipun banyak desas desus menyebut bahawa DSAI bertanding di Kajang adalah bertujuan untuk menjadi MB menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Kesimpulannya, Abg Din hanya menjalankan mandat keputusan parti dan menyertai sidang media tersebut adalah disebabkan semangat Pakatan Rakyat.

Dari satu sudut yang lain, tiada percanggahan antara kenyataan DPPM sebelum ini dengan kenyataan YB Salahudin dan kenyataan SU Agong PAS, Dato Mustafa Ali semalam.

Insyallah, saya akan terangkan nanti.

Zaharudin Muhammad,
Ketua Penerangan DPPM.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s