Sokong Hudud

Hari ni baca berita budak 10 tahun dilanggar dari belakang ketika berbasikal ke sekolah agama, dirogol dan ditoreh perutnya.

Geram!!! Biasanya hukuman pesalah hanya penjara dan sebatan. Jenayah tidak berhenti. Dalam Islam, pesalah ini diisytiharkan musuh negara, dipotong tangan dan kaki bersilang. Hukuman disiarkan kepada orang ramai supaya penjenayah takut dan bakal penjenayah batalkan hasratnya.

Jika anda penjenayah saya rasa mustahil anda akan pilih undang2 Islam. Tapi jika anda mangsa atau ibu bapa mangsa atau saudara mangsa atau orang menyelami perasaan mangsa atau orang simpati kepada mangsa, maka anda akan pilih undang2 Islam dan kata padan muka kepada penjenayah yang dihukum.

Tapi kalau anda ahli politik yang ekslusif, berfikir dari kerusi empuk, atau seorang eksekutif yang duduk dalan bilik aircond, tidak menyelami perasaan mangsa, maka anda akan kata, potong tangan dan kaki terlalu keras.

Apapun, saya harap isu2 masyarakat ini jangan tenggelam dengan PRK Kajang. Abaikan isu2 kontroversi kajang. Jom tumpu isu masyarakat.

Ustaz Zaharudin Muhammad.
Ketua Penerangan PAS Pusat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s