Apa selepas kahwin..

Mengharungi alam perkahwinan bukanlah seperti dalam cerita novel dan drama, semuanya manis dan seronok2 belaka. Ramai yang menyangka apabila selesai akad, maka pasangan akan memahami kita dan akan melayan kita sebaiknya. Lelaki akan beranggapan dia ketua keluarga, maka dia anggap isterinya akan melayan diri, makan dan pakainya. Dia bakal menjadi raja. Perempuan pula akan beranggapan dia telah mempunyai penjaga, maka akan ada yang sentiasa memahami dan mendengar luahan hati. Dia ingin menjadi ratu berhias.

Hakikatnya, selepas kahwin, anggapan yang manis-manis itu hanya seminggu atau sebulan. Selepas itu, akan bermula cabaran tanggungjawab yang banyak melatari kehidupan berumahtangga. Sesiapa yang mencari kebahagiaan diri dalam kehidupan rumahtangga, maka dia akan menunggu sahaja untuk dilayan oleh pasangannya.

Yang betulnya, kitalah yang bawa kebahagiaan dalam rumahtangga. Laksanakanlah tanggungjawab dan bersifat ihsanlah kepada pasangan. Suami fahamilah tugas isteri dan isteri fahamilah tanggungjawab yang dipikul oleh suami. InsyaAllah kemanisan dalam perkahwinan akan dirasai.

Statistik penceraian di Malaysia menakutkan. Unjuran statistik penceraian boleh dibuat hingga ke jam. Sudah ada bilangan pasangan yang bercerai setiap beberapa jam. Nauzubillah min zalik. Fenomena susah berkahwin mudah bercerai makin menguasai suasana. Berbeza dengan apa yang Islam ajar, mudahkan berkahwin dan elakkan bercerai.

Semua pihak perlu kembali ke landasan Islam. Jangan terpengaruh dengan stail Barat & bukan Islam. Betulkan yang biasa dan biasakan yang betul. Membina keluarga Islam adalah satu tingkatan jihad dalam mendirikan negara Islam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s