Salah faham tentang aurat

Khutbah jumaat di Selangor semalam bawa isu yang bagus iaitu mengenai aurat. Alhamdulillah, beberapa perkara penting telah disentuh. Tapi, bagi saya ada satu aspek berkaitan aurat yang sepatutnya disentuh dalam khutbah semalam.Aspek yang saya maksudkan ialah salah faham masyarakat terhadap isu aurat.

Ramai yang sudah tahu had2 aurat dan syarat2 yang perlu dipenuhi untuk dikira menutup aurat. Namun daripada pemerhatian, saya kira masih ramai yang keliru kepada siapa aurat perlu ditutup. Saya fokuskan satu perkara yang orang selalu keliru. Orang melayu kita sering beranggapan bahawa aurat perlu dijaga apabila berhadapan dengan orang bukan saudara mara. Apabila dengan saudara mara, tidak apa.

Sebenarnya ini adalah kefahaman yang salah. Bukan kepada semua saudara kita boleh buka bahagian aurat tersebut. Dalam Islam, aurat lelaki adalah sama sahaja walau dengan siapa pun iaitu antara pusat hingga lutut kecuali dengan isteri. Bagi perempuan, ada 3 atau 4 keadaan dalam menutup aurat. Pertama dengan bukan mahram, maka semua tubuhnya adalah aurat kecuali tangan dan muka. Kedua dengan mahram, auratnya adalah antara pusat hingga lutut. Sekiranya menimbulkan fitnah, perlu ditutup bahagian atas. Ketiga dengan wanita bukan Islam (mengikut pandangan sebahagian mazhab), auratnya juga semua kecuali tangan dan muka. Keempat dengan suami, tiada batasan aurat.

Kesilapan selalu terjadi apabila berhadapan dengan bukan mahram kerana ramai yang keliru siapa mahram & siapa bukan mahram. Mahram ialah orang haram kita nikahi. Ada beberapa kategori mahram :
1. Mahram kerana nasab (keluarga) ; antaranya ialah ibubapa, datuk/nenek dan ke atas, adik beradik, anak/cucu dan ke bawah, adik beradik ibubapa (bapa/ibu saudara) dan anak saudara.
2. Mahram kerana susuan iaitu ibubapa susuan dan adik beradik susuan.
3. Mahram kerana perkahwinan iaitu ibubapa mertua, menantu, ibubapa tiri & anak tiri.

Bagi perempuan, kekeliruan berlaku apabila menganggap mereka2 ini adalah mahram, padahal bukan. Antaranya  :
1. Sepupu >> Sepupu adalah anak kepada ibu/bapa saudara. Setengah tempat membahasakan sepupu dengan abang@adik saudara. Walaupun mereka adalah saudara terdekat, tetapi mereka bukan mahram dan halal dinikahi. Aurat perempuan apabila dengan sepupu lelaki adalah seluruh tubuh kecuali muka dan tangan.
2. Ipar (lelaki) >> Walaupun ipar telah menjadi sebahagian daripada keluarga kita, dia tetap bukan mahram. Maka aurat perempuan apabila dengan ipar lelaki adalah seluruh tubuh kecuali muka dan tangan.
3. Biras (lelaki) >> Sama kes seperti ipar.
4. Suami kepada ibu saudara >> Ini memang biasa orang keliru. Suami kepada ibu saudara bukanlah mahram walaupun masyarakat kita akan turut membahasakan suami kepada ibu saudara sebagai bapa saudara. Jadi aurat perempuan apabila dengan suami kepada ibu saudara adalah seluruh tubuh kecuali muka dan tangan.

Persoalan mahram juga ada berkait rapat dengan hukum bersentuhan/bersalaman antara lelaki dan perempuan. Ini menambahkan lagi nilai kepentingan kita mengetahui siapa mahram kita dan siapa bukan.

Sampaikan walaupun 1 ayat.

#universitikehidupanku

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s