Penjelasan ringkas tentang hudud, qisas dan takzir

Di negara kita, pengajian Fiqh Jinayat atau kuliah tentang kanun jenayah syariah belum meluas. Pengajian fiqh banyak tertumpu kepada fardhu ain. Lalu ramai orang yang tidak memahami tentang hudud, qisas dan takzir.

Tidak hairanlah ada kenyataan ‘bahaya’ seperti yang dibuat oleh Noor Farida Arifin, jurucakap kumpulan Tokoh Melayu (G25) semalam. Sebenarnya, dia mengulangi alasan sama daripada pihak2 tertentu yang pernah dibuat semasa Kerajaan Terengganu 1999-2004 membentang Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud & Qisas).

Perlu diketahui, hukuman hudud hanya melibatkan 7 kesalahan iaitu zina, mencuri, merompak, meminum arak, qazaf, murtad dan bughoh.
Hukuman qisas pula melibatkan kesalahan membunuh, menghilangkan anggota dan mencederakan.

Rogol memang tidak termasuk dalam kesalahan hudud. Tetapi bukan bermakna perogol itu dilepaskan. Perogol akan dijatuhkan hukuman dalam kategori takzir. Begitu juga sekiranya dalam kes zina tidak dapat dihadirkan bilangan saksi yang ditetapkan, tetapi mempunyai bukti2 lain dalam bentuk qarinah, maka penzina tidak akan dikenakan hudud sebaliknya akan dikenakan hukuman takzir.

Saya tidak pasti Kumpulan Tokoh Melayu (G25) telah mendapat gambaran dan penjelasan yang sebaiknya daripada orang yang berautoriti. Kalau kita sakit, kita jumpa doktor. Kalau kereta rosak, kita jumpa mekanik. Takkanlah dalam bab hudud qisas ni kita tak boleh rujuk ulama. Hendak seribu daya tak hendak seribu dalih.

Saya mengharapkan para asatizah yang ada di Malaysia ni memperhebatkan lagi penerangan supaya semua orang Islam tidak kira apa fahaman politik menyedari hudud qisas adalah ketetapan Allah yang tidak boleh dipertikaikan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s