Tazkirah Duat

 

10 WASIAT HASSAN AL-BANNA

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

1. Wahai kawanku, segeralah tunaikan solat di awal waktu. Di kala mendengar azan, usahakanlah semampu terdaya. Ini membuktikan kesungguhan anda.Di situ ada sumber kejayaan. Di situ ada sumber pertolongan. Di situ ada sumber taufiq. Perhatikanlah banyak perintah ayat al-Quran. Dimulakan dengan menyebut solat di awalnya. Perhatikanlah Tuhan mensyariatkan solat…juga di medan perang. Walaupun…di saat genting dan cemas.

2. Wahai kawanku, bacalah al-Quran dan cuba memerhati mesejnya. Selalulah berzikir dan cari ilmu walaupun sedikit. Kurangilah dengan masa yang tidakbertujuan. Sesungguhnya al-Quran adalah sumber asli lautan ilmu. Sumber hidayah kepada anda dan saya. Bacalah al-Quran, kelak ia memberi syafaat. Sentiasalah membaca, menghafal dan cuba hayati mesej arahannya. Selalu berzikir, berzikir dan terus berzikir. Di sini ada ketenteraman.Di sini ada kedamaian. Di sini ada kesalaman. Jadilah hamba yang sejahtera.

3. Wahai kawanku, doronglah diri untuk menguasai bahasa al-Quran. Mulakan dulu walaupun sepatah perkataan. Sebenarnya anda telah lama bermula iaitu sejak anda solat setiap hari. Sebut dulu walaupun tak faham. Antara malapetaka pertama menimpa umat kita ialah kecuaian menguasai bahasa agamanya. Juga mengutamakan bahasa pasar. Ayuh! Apa tunggu lagi? Bukalah ruang walaupun seminit.

4. Wahai kawanku, usahlah bertarung idea tanpa adabnya! Berdebatlah jika kiranya berbuahkan kebaikan. Awasilah pertengkaran kerana di sana ada unsure lain membisikkan! SYAITAN namanya!

5. Wahai kawanku, senyumlah selalu tapi bersederhanalah dalam ketawa. Rasulullah s.a.w adalah yang paling banyak senyum. Beliau ketawa kena pada tempatnya. Tapi berpada-pada sahaja, wahai kawan! Plato juga berharap agar pementasan hiburan, yang tidak bermutu, terlalu banyak ketawa bodoh, hanyalah disaksikan oleh golongan abdi dan orang upahan asing. Begitu juga Aristotle berpendapat supaya golongan belia ditegah daripada menyaksikan hiburan-hiburan yang membolehkan perbuatan ketawa berlebih-lebihan, supaya tidak menular keburukan dalam diri.

6. Wahai kawanku, seriuslah selalu dan berguraulah berpatutan. Tanpa serius, hilanglah kesungguhan! Tanpa bergurau, tawarlah kehidupan. Kata seorang penyair, “ berilah kerehatan pada jiwamu yang sibuk dengan berfikir ubati dengan bergurau. Tapi kalau mengubatinya dengan bergurau mestilah dalam batas seperti kau masukkan garam ke dalam gulai.

7. Wahai kawanku, kawallah nada suaramu. Setakat yang diperlukan oleh pendengar di depanmu. Janganlah jadi seperti orang bodoh. Bahkan menyakit hati orang lain pula. Luqmanul Hakim juga mencela orang yang tidak pandai menjaga nada suara pada tempatnya. Itulah katanya suara keldai. Surah al-Isra’ memberi tip kepada kita, jangan keraskan suaramu di dalam solat, tapi jangan pula merendahkannya. Carilah jalan tengah di antara keduanya.

8. Wahai kawanku, usahlah umpat-mengumpat. Usahlah merendah-rendahkan pertubuhan lain. Bercakaplah jika ada unsur kebajikan. Ayuh! Hindarilah mengumpat. Tidak sekali mencabuli jemaah-jemaah lain. Perkatakanlah kebaikan demi kebajikan bersama. Sukakah anda memakan daging, pasti anda suka. Tapi sukakah anda memakan daging kawan anda yang telah mati? Sekali-kali tidak! Begitulah dosa orang yang mengumpat. Bertaubatlah jika anda mengumpat tapi juga mesti minta ampun dengan orang yang diumpatnya. Boleh mengumpat, jika ada tujuan syarie- untuk menuntut keadilan apabila dizalimi- untuk menghapuskan kemungkaran- kerana memberi amaran kepada Muslim tentang kejahatan- kerana mengisytiharkan kefasikan dan kejahatan.

9. Wahai kawanku, luaskanlah interaksimu dengan umat manusia. Sekalipun mereka tidak diminta berbuat demikian. Salam kasih sayang adalah untuk semua. Salam kemesraan adalah untuk sejagat. Hulurkanlah salam perkenalan. Lihatlah persyariatan ibadah haji. Pelbagai bangsa dan darjat datang berkunjung. Sama-sama menjunjung obor suci. Tidak mengenali tapi tak sepi.

10. Wahai kawanku, maksimumkanlah faedah waktu anda dan tolonglah orang lain supaya manfaatkan masa. Hadkanlah masa penunaiannya. Biasakan hidup berjadual di hadapan. Bijaksanalah menggunakan waktu anda. Bersegeralah, kerana sabda Nabi s.a.w bermaksud; “ bertindak segeralah malakukan amal…” (Diulang 7 kali) . Sayanglah masa saudaramu. Hormatilah waktu mereka. Usahlah berbicara meleret-leret, tanpa haluan dan noktahnya.

 

RUKUN USRAH

1. Taaruf

2.Tafahum

3.Takaful

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s